Να συνεχίσουμε να υπάρχουμε

Το ότι η υπαρκτή μορφή πίσω από την εικονική περσόνα του Γαλαξιάρχη έρχεται από το χώρο του περιοδικού Τύπου, είναι πιθανότατα σε αρκετούς γνωστό. Το ότι ο συγκεκριμένος χώρος είχε πέσει σε κώμα πριν την κρίση, ενώ κατά τη διάρκειά της πέθανε και ενταφιάστηκε, είναι γνωστό σε ακόμη περισσότερους.

Το αρχικό πάγωμα από την ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης λόγω κρίσης, ακολούθησε η συνειδητή στροφή και ενεργοποίηση σε νέους δρόμους και εν τέλει νέες επιλογές ζωής. Μετά από διάφορες καραμπόλες, βρέθηκα το 2010 να εμπλέκομαι με το radiobubble και τη νεοσύστατη τότε ομάδα ειδήσεων που απαρτιζόταν από πολίτες δημοσιογράφους αλλά και από επαγγελματίες του κλάδου που πιστεύουν σε αυτή τη συμμετοχική μορφή ενημέρωσης και συνεχίζουν ως και σήμερα να τη στηρίζουν εθελοντικά. Μία προσπάθεια που ξεκίνησε από ένα hashtag κι έφτασε να υποστηρίζεται σε καθημερινή βάση από πάνω από είκοσι συνολικά φίλους και συμπολίτες. Από τη αρχική φάση όπου μία χούφτα άνθρωποι επιμελούνταν το ενημερωτικό σύστημα liveblogging του radiobubble news, όπως και όποτε μπορούσαν, φτάσαμε να συγκροτούμε ομάδες έρευνας, να οργανώνουμε αποστολές εντός Ελλάδας, αλλά και να συγκεντρώνουμε άμεση ενημέρωση από δεκάδες Έλληνες (και όχι μόνο) του εξωτερικού. Αν και για χρόνια εμπλεκόμενος με αίθουσες σύνταξης, οργανογράμματα, συναντήσεις τμημάτων και ουκ ολίγες γραφειοκρατίες, αυτή η φυσικότητα της αυτοοργάνωσης ήταν πρωτόγνωρη. Δε θα τη χαρακτήριζα ούτε πάντα αποτελεσματική, ούτε καν απροβλημάτιστη. Απλά φυσιολογική.

Ο αρχικός πυρήνας γύρω από ένα ενημερωτικό μπλογκ έφερε τον κόσμο, τις συνεντεύξεις, τις δημοσιογραφικές έρευνες, αλλά και την εμπιστοσύνη πολιτών, ομάδων και κινημάτων. Χωρίς κόπο, παρά μόνο με την κινητήριο δύναμη της συνειδητής συνεισφοράς σε μία κοινότητα με κοινούς κώδικες επικοινωνίας και κάποιες αρχές. Βασικές, θεμελιώδεις και ταυτόχρονα πολύτιμες.

Το ότι το συνολικό σύστημα radiobubble θα μεγάλωνε ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενο. Ο ρυθμός της εξάπλωσής του όμως όχι. Ραδιόφωνο, μία «συστοιχία» μπλογκς, σύστημα ενημέρωσης live 24/7, εκπομπές, έντυπα, ακόμη και ντοκιμαντέρ. Αλλά και η εκπαιδευτική προσπάθεια του hackademy, μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα καθώς παραμένει προϊόν κοινοτικής συνεργασίας και ταυτόχρονα καταπιάνεται ακόμη και με αχαρτογράφητα αντικείμενα στις νέες μορφές επικοινωνίας. Προσπάθεια που στηρίχθηκε και από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ακριβώς λόγω του πρωτοποριακού της χαρακτήρα.

Κάποια στιγμή λοιπόν φρενάρεις και αναλογίζεσαι.

Τι έγινε τα τελευταία δύο χρόνια;

Η λεγόμενη «δημοσιογραφία των πολιτών» είναι, όπως και πολλές άλλες έννοιες, κακοποιημένη στη χώρα μας. Κατά βάση η αυτοαποκαλούμενη εναλλακτική ενημέρωση από τα εκατοντάδες μπλογκς είτε κατευθύνεται από τους ίδιους τους «κίτρινους» δημοσιογράφους που λυμαίνονται τα ΜΜΕ, είτε αναπαράγει τις ίδιες σαθρές νοοτροπίες. Η επίμονη και εθελοντική προσπάθεια δεκάδων μπλογκερς-πολιτών που τιμούν τη δημοσιογραφία πολλαπλάσια σε σχέση με τους επαγγελματίες, θάβεται κάτω από μία πληθώρα συνωμοσιολόγων, ανώνυμων κιτρινιστών, εκβιαστών και σκουπιδιών. Κάθε τέτοιο πολύτιμο, αλλά κατά κύριο λόγο ατομικό και αδύναμο μέσο, έχει χρόνο ζωής όσο αντέχει η τσέπη και υπομονή του κατόχου του.

Το radiobubble είναι από τα λίγα εναλλακτικά μέσα που έχουν στον πυρήνα τους την έννοια της δημοσιογραφίας των πολιτών και την αξιοποίηση των νέων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ίσως γι’ αυτό συγκέντρωσε τόσο γρήγορα, τόσο πολλούς και με τόσο μεγάλη όρεξη για νέες μορφές δράσης στο χώρο της ενημέρωσης, της μουσικής, των νέων τεχνολογιών και του πολιτισμού. Όμως, όσο φυσιολογικά έγινε η εξάπλωσή του, άλλο τόσο λογικά δυσκολευτήκαμε να την αντιληφθούμε, ή απλώς να την πιστέψουμε. Όταν ήρθαν δημοσιογράφοι από ξένα μέσα όπως το Time και ο Guardian να γράψουν για το radiobubble και να ζητήσουν τη συνεργασία του αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε. Βρε λες; Όταν το #rbnews έγινε δεύτερο trending topic στο ελληνικό twitter το 2012, ομοίως. Βρε μπα; Όταν και μόνο η αναφορά σε ένα «εργαστήρι νέων μέσων» προσέλκυσε καθηγητές πανεπιστημίων, το ίδιο.

Σε αυτή του τη φάση, το σύστημα radiobubble απαρτίζεται από έναν φυσικό χώρο στην Αθήνα, ένα ραδιόφωνο με 8ωρο καθημερινό live, επτά blogs/sites, την ομάδα ειδήσεων του εσωτερικού συνεπικουρούμενη από συνεργάτες στο εξωτερικό, ένα φορέα κατάρτισης και ομάδες μουσικής, μπλογκ και εντύπου. Όλα αυτά οργανωμένα σε κοινοτική βάση και με τη συνεισφορά ανθρώπων, από το προσωπικό τους χρόνο και το υστέρημά τους. Έχει ξεφύγει προ πολλού από το σημείο που η ύπαρξή του ήταν απόφαση ενός και μόνο «κατόχου» του. Το σύστημα radiobubble υφίσταται μέσω της κοινότητας radiobubble. Καθορίζεται, αναπτύσσεται και εξελίσσεται από αυτήν.

Είναι όμως και η στιγμή που το συνεχώς αυξανόμενο μέγεθός του θα μπορούσε να το γονατίσει. Είναι το κρίσιμο εκείνο σημείο που ή σταματάμε και αναδιπλωνόμαστε ή το στηρίζουμε για να μεγαλώσει.

open

«Ρε φίλε ήταν ανάγκη να γράψεις όλο αυτό το κατεβατό για να μας πεις ότι θέλεις να βάλουμε το χέρι στην τσέπη;», μπορεί να αναρωτηθείτε. Και δικαίως.

Όχι αγαπητέ αναγνώστη, μην το βάλεις. Απλώς ρίξε μία ματιά εδώ και κρίνε. Μάθε τι είναι το Radiobubble και κάνε ό,τι νομίζεις. Μη δώσεις δεκάρα, απλά πέρνα μία βόλτα να το γνωρίσεις από κοντά και -γιατί όχι;- να γίνεις μέλος του. Αν ρωτήσεις εμένα προσωπικά θα σου απαντήσω ότι έκανα και θα συνεχίσω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να συνεχίσει να υπάρχει. Αλλά και να μην μπορέσει, οι εμπειρίες που είχα και οι υπέροχοι άνθρωποι που γνώρισα τα δύο αυτά τελευταία χρόνια δεν ανταλλάσσονται με τίποτε. Προσωπικά απαντώντας, είμαι πολύ πλουσιότερος εκεί που πραγματικά αξίζει.

Ζaphod

Ετικέτες:

11 responses to “Να συνεχίσουμε να υπάρχουμε”

 1. simon says :

  Φίλε Ζαφ, εξαιρετικό εγχείρημα και πρέπει να το στηρίξουμε όλοι!

  Ναι, αλλά … για τύπους σαν κι εμένα, που ξέρουν για διαδικτυακές συνεισφορές, λιγότερα απ’ όσα ξέρει ο Βενιζέλος για πολιτική (ανάθεμα στην Koula, που μ’ άφησε στα κρύα του λουτρού!) πρέπει να βρεθεί ένας πιο απλός τρόπος χρηματικής συνεισφοράς, ένας αριθμός λογαριασμού, ας πούμε.

  Άϊντε, τώρα όσο έχουμε ακόμη… 🙂

 2. katy says :

  Συμφωνώ με τον simon. Βρείτε βρε παιδιά έναν ευκολότερο τρόπο χρηματικής συνεισφοράς, για ‘μας τους ψιλοάσχετους με το διαδύκτιο…
  Άντε γρήγορα όμως, γιατί και τις Πυργοδέσποινες, άρχισε να τις αγγίζει η κρίση… 🙂

  • Γαλαξιάρχης (Zaphod) says :

   Παίδες η καμπάνια απευθύνεται κυρίως σε πολίτες του εξωτερικού. Αν γνωρίζετε κόσμο, μεταφέρετέ τους τι γίνεται εδώ.
   Για εμάς, υπάρχει πάντα ο κουμπαράς στο μαγαζί. 🙂

   • simon says :

    Ποιός κουμπαράς, σε ποιό μαγαζί; Αυτά είναι σαν τους χρησμούς που έδινε ο Νανάς ο Τσαλδάρης, όταν ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος! Γίνε πιο σαφής 🙂

    • Γαλαξιάρχης (Zaphod) says :

     Όταν θα έρθεις στην πόλη, θα πάμε να στο δείξω 🙂 🙂 🙂

     • katy says :

      Kαλά σώθηκες…άμα έρθει ο simon στην Αθήνα…εγώ θα συνεισφέρω το μισό Πύργο και δύο στρεμματάκια κήπο… 🙂

     • simon says :

      Πάλι εγώ, ρε παιδιά; «Εγώ για νερό, εγώ για ψωμί, για όλα εγώ», που έλεγε κι ο «γιος» του Κωνσταντάρα στον «Στριγκλο»; Άϊντε κάντε προς τα πάνω! 🙂

     • katy says :

      Έχεις και παράπονο; Μη μιλήσω καλύτερα… 😆 😆

      YΓ. Τελικά τί σημαίνει «κουμπαράς» και «μαγαζί»;
      Βρε να θέλουμε να δώσουμε το ζεστό το χρήμα και να μας μιλάνε με γρίφους…. 😀

     • Γαλαξιάρχης (Zaphod) says :

      Βρε τι πρέπει να κάνει ο προλετάριος, με εσάς τους αστούς που έμπλεξε, για να βγάλει το παντεσπάνι του;

      Radiobubble Cafe Bar,
      Ιπποκράτους 146 & Βατάτζη (γωνία, πίσω από τις γλάστρες), Νεάπολη Εξαρχείων, Αθήνα, Αττική, Ελλάδα, Ευρώπη, 4ος πλανήτης από τον Ήλιο,
      ΤΚ 11472, τηλ: 2107567600
      http://cafebar.radiobubble.gr/

     • katy says :

      Cafe bar ακούω, μπανάλ πράγματα δηλαδή…anyway, τί να κάνουμε; Στρώστε τα κόκκινα χάλια, γεμίστε τα βάζα ορχιδέες, ετοιμάστε το afternoon tea…καταφθάνω… 🙂

Σχολίασε άφοβα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: