H ύποπτη σιωπή της Αριστεράς (και των «φιλελεύθερων»)

Παρατηρώ μία έντονη σιωπή απέναντι σε εκδηλώσεις μισανθρωπίας, ρατσισμού, ξενοφοβίας, μερικές φορές και στα όρια του ναζιστικού λόγου, που δεν είναι απλώς διάχυτες σε βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τρανταχτές. Ενώ θεωρητικά τόσο οι βουλευτές της Αριστεράς όσο και οι αυτοαποκαλούμενοι φιλελεύθεροι της Κεντροδεξιάς, έχουν μέτωπο με το φασισμό, το ζήτημα του φασιστικού λόγου, τους αγγίζει από λίγο έως καθόλου.

Αφορμή γι’ αυτά που γράφω ο προχθεσινός διαδικτυακός διάλογος με το σύμβουλο του υπουργείου υγείας και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Θάνο Πλεύρη. Μια σοσιαλμιντιακή κόντρα -αν προτιμάτε- που όχι μόνο συνεχίζεται έως και σήμερα, αλλά έχει φτάσει στο σημείο που ο κ. Πλεύρης την κλιμακώνει με στόχο να αποκτήσει απήχηση σε φασιστικά ακροατήρια, προσδοκώντας την εκλογή του (όπως ο ίδιος έγραψε). Τα βίντεο από τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις του -χωρίς καν προσχήματα- φασιστικού περιοδικού Patria δεν είναι χθεσινά. Ούτε ο Θάνος Πλεύρης ο μοναδικός ομιλητής σε επίσημες εκδηλώσεις μίσους και ρατσισμού. Για παράδειγμα και ο Μάκης Βορίδης υπήρξε διακεκριμένος ομιλητής και μάλιστα το διαφημίζει ο ίδιος, μέσα από την προσωπική του σελίδα, ως στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Τυπικά, σε μία χώρα δηλαδή που θα υπήρχαν ιδεολόγοι και όχι κουτοπόνηροι κατσαπλιάδες, όπως στην Ελλάδα, οι πρώτοι που θα έπρεπε να είναι στα κάγκελα με τα στελέχη αυτά της ΝΔ, θα ήταν οι φιλελεύθεροι. Δηλώσεις άκρως αντιφιλελεύθερες, βγαλμένες από το μαύρο παρελθόν του φασισμού, περνούν απαρατήρητες -στην καλύτερη περίπτωση- από τους αυτοαποκαλούμενους φιλελεύθερους δημοκράτες της ΝΔ. Ενίοτε δε, προωθούνται και με λίγη γαρνιτούρα «ορθολογισμού». Ούτε όμως οι προσωπικότητες του προοδευτικού και φιλελεύθερου χώρου φαίνεται να πτοούνται.

Από όλους αυτούς όμως λίγες απαιτήσεις μπορώ να έχω. Στην Ελλάδα άλλωστε ουδέποτε υπήρξαν Κεντροδεξιοί φιλελεύθεροι. Πάντοτε εθνικόφρονες οπισθοδρομικοί ήταν κι αυτοί, των οποίων η «πολυπολιτισμικότητα» υπήρξε υποπροϊόν βαλκάνιου συμπλέγματος κατωτερότητας.

Όταν όμως παρατηρώ ότι η Αριστερά επίσης αδιαφορεί, τότε η κατάσταση αρχίζει να βρωμάει. Ειδικά μάλιστα όταν παίρνει αποστάσεις από τιτάνιας βλακείας επιθέσεις στα μέλη της, όπως π.χ. ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος. Όταν επιχειρεί να δικαιολογηθεί ακόμη και απέναντι σε γελοίες διαστρεβλώσεις, όπως για παράδειγμα το «ραντεβού στα γουναράδικα».

Χαζομάρα; Φόβος; Ηττοπάθεια;

Ίσως όλα τα παραπάνω. Αλλά μήπως να σκεφτούμε ένα ακόμη χειρότερο ενδεχόμενο; Μήπως πρόκειται για ψηφοθηρία;

Μήπως δηλαδή, μετά την παγίωση του εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας, προέχει η άγρα ψήφων από «αγανακτισμένους», παρά οι πολιτικές πεποιθήσεις; Βλέποντας δηλαδή την τεράστια μάζα μετακινούμενων ζαβλακωμένων και οργισμένων ψηφοφόρων, η Αρστερά κλείνει στόμα (και μύτη) μήπως κάμποσοι μέσα στην παραζάλη τους πέσουν στην αγκαλιά της.

Να με συγχωρούν τα στελέχη και οι φίλοι του Σύριζα και του ΚΚΕ, αλλά είμαι πολύ καχύποπτος. Δεν είναι δυνατόν ντοκουμέντα νεοναζιστικού λόγου που δεν έχουν θέση σε κανένα μεταπολεμικό κράτος του κόσμου, να έχουν φτάσει να διαφημίζονται από τα ίδια τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να προσκληθούν τελικά στις κάλπες οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής και η Αριστερά να παριστάνει το χάνο. Δεν είναι δυνατόν τα ντοκουμέντα αυτά να βρίσκονται επί μήνες σε δημόσια θέα και οι μόνοι που να τα συζητούν να είναι κάποιοι μπλόγκερς και στα σοσιαλμιντιακά καφενεία. Βίντεο που θα έπρεπε κάθε μέρα να απασχολούν το κοινοβούλιο και αντί αυτών να ακούμε κοκκορομαχίες της δεκάρας, για το πέλετ και τις ξυλόσομπες. Για ζητήματα δηλαδή που επίσης ηχούν ωραία στους οργισμένους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, των οποίων η πρόσκληση στις τάξεις της Αριστεράς φαίνεται να γίνεται με όρους Χριστόδουλου: «ελάτε στην εκκλησία όπως είστε«.

Καχυποψία ή κυνισμός; Υπερβολή ή ρεαλισμός; Θα δείξει…

Zaphod

2 responses to “H ύποπτη σιωπή της Αριστεράς (και των «φιλελεύθερων»)”

 1. simon says :

  «Χαζομάρα; Φόβος; Ηττοπάθεια;

  Ίσως όλα τα παραπάνω. Αλλά μήπως να σκεφτούμε ένα ακόμη χειρότερο ενδεχόμενο; Μήπως πρόκειται για ψ η φ ο θ η ρ ί α»;

  Το είπες σε δυο γραμμές, Ζαφόντ. Δυστυχώς…

  Και αριστερά, που ποντάρει στην «τεράστια μάζα μετακινούμενων ζαβλακωμένων και οργισμένων ψηφοφόρων», δεν έχει πολύ μέλλον. Ξανά δυστυχώς…

 2. lascapigliata says :

  Αν η Αριστερά είναι ηττοπαθής δεν πιστεύει ότι μπορεί να εκπαιδεύσει τον κόσμο σε ένα νέο είδος λόγου.
  Αν η Αριστερά είναι ψηφοθήρας, και τη βολεύει να απευθύνεται σε πρόβατα, τότε είναι Δεξιά.

Σχολίασε άφοβα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: