Συνέντευξη Τύπου για τους κρατούμενους απεργούς πείνας

Συνοπτική παρουσίαση της σημερινής συνέντευξης Τύπου για τους κρατούμενους απεργούς πείνας στο θέατρο Εμπρός.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη και το ενδιαφέρον των «συστημικών» ΜΜΕ έντονο, καθώς όλα είχαν στείλει συνεργεία (μεταξύ αυτών και η ΝΕΡΙΤ). Μεταξύ του κοινού η Ζ. Κωνσταντοπούλου, και άλλοι βουλευτές του Σύριζα, καθώς και ο Γ. Σερίφης.

Λίνα Βεργοπούλου

Λίνα Βεργοπούλου

Σύμφωνα με τη γιατρό Λίνα Βεργοπούλου, η κατάσταση της υγείας του Ν. Ρωμανού, πλησιάζοντας στην 20η μέρα απεργίας έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και έχει χάσει πάνω από το 10% του βάρους του. Σημείο καμπής για την υγεία του. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την μελλοντική πορεία της υγείας του, ζητώντας από τους δημοσιογράφους να μην «κανιβαλίζουν». Ξεκαθάρισε ότι ο Ρωμανός αρνήθηκε ρητά τη χορήγηση ενδοφλεβίως θρεπτικών ουσιών (ορός) και πως η αναγκαστική σίτιση (σωληνάκι) αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένο βασανιστήριο. Η πολιτεία, είπε, που είναι υπεύθυνη για τη ζωή των απεργών, πετάει παρανόμως και υποκριτικά το μπαλάκι στους γιατρούς. Αυτός ήταν και ο λόγος της ομόφωνης απόφασης τόσο των γιατρών του Γεννηματά, όσο και της ΕΙΝΑΠ, για άρνηση αναγκαστικής σίτισης.

Πέτρος Δαμιανος

Πέτρος Δαμιανος

Ο Πέτρος Δαμιανός, καθηγητής του Ν. Ρωμανού, στις φ. Αυλώνα, αναφέρθηκε στους περιορισμούς που θέτει το σωφρονιστικό σύστημα στην εκπαίδευση των κρατούμενων. Είπε, ότι ακόμη και για την φοίτηση στα ίδια τα ΙΕΚ των φυλακών, τον τελικό λόγο δεν έχουν οι εκπαιδευτικοί, αλλά οι σωφρονιστικοί. Εμποδίζουν επιλεκτικά σε κρατούμενους την πρόσβαση ακόμη και στα σχολεία των φυλακών. Πόσο μάλλον τις εκπαιδευτικές άδειες.

Η εγκληματολόγος Νατάσα Τσουκαλά ανέλυσε τη γενικότερη φιλοσοφία των αδειών (εκπαιδευτικών και μη) στην ενσωμάτωση και επανένταξη των κρατούμενων. Ειδικά εκείνων που πρόκειται να απελευθερωθούν στο ορατό μέλλον. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρωμανός δεν είναι βαρυποινίτης. Μίλησε για υποκρισία τόσο της πολιτείας, όσο και ιδιαίτερα του υπουργού, ο οποίος όχι μόνο προχώρησε -ρηματικά και μόνο- σε μία σολομώντεια λύση (παρακολούθηση από απόσταση), αλλά περίμενε τις αντιδράσεις του κόσμου και των άλλων κομμάτων για να το κάνει. «Η πολιτεία δεν ενδιαφέρεται για την ανθρώπινη ζωή πρωταρχικά», επισήμανε, κι έτσι «χάνει την ηθική υπεροχή» βάση της οποίας αποδίδει δικαιοσύνη.

Γιώργος Ρωμανός

Γιώργος Ρωμανός

Τόσο η κ. Τσουκαλά, όσο και η κ. Βεργοπούλου αναφέρθηκαν στην επίδειξη πυγμής του κράτους, τόσο προς τους κρατούμενους όσο και προς την κοινωνία συνολικά. Με την αναλγησία του σωφρονιστικού συστήματος και την αστυνομοκρατία στα νοσοκομεία όπου μεταφέρονται οι κρατούμενοι. Η πολιτεία επιδιώκει να τρομάξει όσους αντιδρούν και βαφτίζει τους πολιτικούς κρατούμενους, άτομα με παρεκκλίνουσα συμπεριφορά, θυμίζοντας άλλα καθεστώτα.

Οι γονείς των κρατούμενων απεργών πείνας κράτησαν πολύ χαμηλό προφίλ και περιορίστηκαν περισσότερο στη στήριξη των παιδιών τους, τόσο σε έμπρακτο όσο και σε ιδεολογικό επίπεδο. Ο πατέρας του Μπουρζούκου κατέληξε με τη φράση: «λαοί που δεν οραματίζονται την ουτοπία, διαλύονται»

Ετικέτες: , ,

Σχολίασε άφοβα...