Άκου Αλέξη*

Όχι, δεν έγινα «τσιπρικός» στα γεράματα. Απλώς μπαίνοντας στα γεράματα σέβομαι λίγο παραπάνω το αβάστακτο βάρος του ρεαλισμού του «τώρα». Επειδή λοιπόν δεν πιστεύω -και ποτέ δεν πίστευα- στη μία, αποφασιστική και ολοκληρωτική νίκη που θα ανατρέψει τα πάντα, χωρίς ενδιάμεσες στρατηγικές νίκες, θεωρώ την ιστορική συγκυρία για τη χώρα μου αξεπέραστη. Ο ρόλος του Σύριζα σε αυτήν είναι κεντρικός και είμαστε αναγκασμένοι να τον αναγνωρίσουμε.

Ταυτόχρονα δεν ξεχνώ ότι η ταξική πάλη δεν έχει σημειώσει σχεδόν καμία νίκη τις τελευταίες δεκαετίες. Ενώ ειδικά στην εφιαλτική διετία του μνημονίου, έχασε σε όλα τα μέτωπα, σκορπίζοντας την απογοήτευση. Απογοήτευση που ήρθε να προστεθεί στη συλλογική ενοχοποίηση, επιβεβλημένη από αδίστακτους απατεώνες και -εκ των πραγμάτων- φασίστες της ΓΑΠικής σοσιαλδημοκρατίας. Απογοήτευση και συλλογική ενοχοποίηση που έχουν να αντιμετωπίσουν την παράνοια, το ψέμα, την δημαγωγία και βέβαια την τρομοκρατία.

Χρειάζεται απαραιτήτως μία τακτική νίκη. Και χρειάζεται τώρα. Με την κοινωνία και για την κοινωνία. Στο στρατηγικό αυτό ελιγμό, έλαχε να βρίσκεται ο Σύριζα σε ρόλο κεντρικό (αλλά όχι ηγετικό). Σε αυτόν απευθύνομαι, όχι ως ψηφοφόρος, που ούτως ή άλλως είναι ένας αδιάφορος ρόλος σε ένα σύστημα “αντιπροσωπευτικής” ολιγαρχίας, αλλά ως ΜΕΛΟΣ της κοινωνίας. Αυτής της κοινωνίας που βρίσκεται σε συλλογική παράκρουση, με σύνδρομα ενοχοποίησης και με απύθμενη πλέον απογοήτευση.

Επιτρέποντάς μου, χάρην αμεσότητας, την απεύθυνση στον επικεφαλής και συνομίλικό μου Αλέξη Τσίπρα, λέω:

  • Καταρχήν κατάλαβε μία απλή ιστορική αλήθεια: η σοσιαλδημοκρατία πέθανε! Όχι τώρα. Μία δεκαετία πριν. Αποσυντέθηκε ήδη.
  • Μίλησε ξεκάθαρα. Οι πέντε όροι που έθεσες είναι μία καλή αρχή. Μην ξεχνάς ωστόσο ότι απευθύνεσαι σε ένα ενοχοποιημένο κοινό σε κατάσταση παράκρουσης. Δεν βοηθά καθόλου να του κρύβεις την ουσία, μπροστά στο φόβο να σε πουν “αντιευρωπαϊστή”. Το σύστημα θα επενδύσει στην παράνοια. Δεν σε κάλεσε κανείς να φέρνεις τα Βάλιουμ, αλλά την απλή λογική.
  • Άνοιξε τα χαρτιά σου για την επόμενη ημέρα. Μη φοβηθείς να πεις τα δύσκολα. Δεν υπάρχει επιστροφή στο μικροαστισμό. Μην κάνεις πίσω στη σύγκρουση με τους ισχυρούς του κεφάλαιου. Πες το ξεκάθαρα, ότι ο αγώνας θα περάσει και μέσα από τις εθνικοποιήσεις και μέσα από τις δημεύσεις περιουσιών λαμογιών και κρατικοδίαιτων κοράκων που έπιναν αίμα τόσα χρόνια. Π.χ. ο Μπόμπολας είναι ούτως ή άλλως απέναντι. Δεν πρόκειται να σε λυπηθεί γιατί δεν τον αναφέρεις.
  • Μίλησε στον κόσμο και όχι στις ελίτ. Όχι σαν παιδάκια που θέλουν καθοδήγηση, αλλά ως ισότιμο σύμμαχο. Το πολιτικό αίτημα διαμορφώνεται στην κοινωνία. Χωρίς αυτήν δεν μπορείς να διεκδικήσεις τίποτε, ούτε από την κοινωνία, ούτε από τις ελίτ.
  • Τερμάτισε τη συζήτηση με τον κομματικό μηχανισμό του ΚΚΕ. Άφησέ τον να βυθιστεί στην ανυπαρξία. Εκείνος προτίμησε τον εγκλεισμό στο μοναστήρι και να μην υπερασπιστεί ουσιαστικά την κοινωνία. Χωρίς να επιδιώξει καμία απολύτως νίκη. Μην επαναλάβεις αυτό το λάθος. Η απενοχοποίηση ξεκινά από μία νική, έστω και μικρή. Αυτό διδάσκει η ιστορία.
  • Πείσε αν είσαι έτοιμος για τη μάχη και μην εφευρίσκεις κι εσύ λέξεις, όπως καταγγελία, απεξάρτηση κ.λπ. Η ρήξη με τις μνημονιακές πολιτικές, άρα με τον καπιταλισμό στην καρδιά του, σημαίνει κατ’ αρχήν ρήξη. Αν δεν είσαι έτοιμος να την κάνεις, ή αν δεν ξέρεις πού θα σε βγάλει, σε παρακαλώ φύγε από τη μέση. Έχε υπόψη σου ότι γι’ αυτό σε ψήφισαν οι περισσότεροι. Όχι γιατί θέλουν ένα άλλο ΠΑΣΟΚ με λεπτό και πιτσιρικά αρχηγό, αντί για έναν χοντρόπετσο εγωπαθή φανφάρα.
  • Σταμάτα να επικαλείσαι κι εσύ έναν φαντασιακό ευρωπαϊσμό. Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που οραματιζόμαστε. Δεν είναι αυτοί Ευρωπαίοι. Εμείς είμαστε. Οι πραγματικοί διεθνιστές, οι πραγματικοί φιλελεύθεροι στην ιδεολογία και όχι στο οικονομικό μοντέλο. Έχουν βιάσει τα νοήματα. Μην χρησιμοποιείς το δικό τους διαβρωμένο λεξιλόγιο. Είναι μεν πολύ καλός ο Δραγασάκης και πείθει ευρύτερα στρώματα της κεντροαριστεράς, αλλά η διατύπωση των οικονομικών θέσεων θολώνει την εικόνα. Χρειάζεται πιο ξεκάθαρη θέση. Είναι το ευρώ, Ευρώπη; Αυτό ισχυρίζεσαι;
  • Και μία επικοινωνιακή συμβουλή: Βρες ένα μπαούλο και κλείδωσε μέσα το Στρατούλη. Ξεκλείδωσε μετά τις εκλογές (του 2030).

* Δηλαδή, μόνο ο Μίμης επιτρέπεται να βάζει βαρύγδουπους τίτλους στα πολιτικά ρομάντζα του;

Zaphod

Ετικέτες: , , , , , ,

18 responses to “Άκου Αλέξη*”

  1. Narrator says :

    Καλημέρα σας ακριβοθώρητε!
    Να βάλετε κουμπάκι facebook στο share, γιατί μας άρεσε και θέλουμε να το προωθήσουμε. Και πάλι καλημέρα σας 🙂

  2. simon1roi says :

    Σου έστειλα ένα SMS και μόλις πήρα την απάντηση! Χαχαχαχαχαχαχα!!!

  3. www.aksioprepeiakantoxh.com says :

    Εξαιρετικά εύστοχο! Να προσθέσω μόνο, στο μπαούλο να κλειδωθούν και κάτι παλικάρια της Κ.Ε. του κόμματος…

  4. dtzortzis42 says :

    Πολύ καλά τα λέτε. Άραγε ακούει όμως;.. Πραγματικά, πολύ θα ήθελα να ξέρω αν ακούει. Γιατί αυτά που λέτε δεν τα βλέπω να τα κάνει.
    Κι αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα αφήγηση: https://www.facebook.com/notes/stratos-safioleas/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CE%B9/10150802349050787

  5. Σκληρο-Πυρηνικός Φυσικός says :

    Συμφωνώ με το πνεύμα του κειμένου.
    Είναι μέγιστο διακύβευμα για τη συγκυρία το να φύγει το στρεβλό δίπολο «Μνημόνιο – όχι Μνημόνιο» (το οποίο χωράει από ΚΚΕ μέχρι Καμμένο και…Μιχαλολιάκο) και να τεθεί ξεκάθαρα το ζήτημα «ΕΕ-€ ή όχι».
    Η Αριστερά έχασε ήδη τη μεγάλη της ευκαιρία να σηκώσει το γάντι όταν ο ΓΑΠ απείλησε (τους εταίρους του και τον αστικό συνασπισμό δυνάμεων, όχι την Αριστερά…) με δημοψήφισμα για παραμονή στο € . Από κει φάνηκε πως στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ο φιλο-ΕΕ λόγος και το αντιμνημονιακό μέτωπο. Μια επιλογή που του πήγε καλά (αν κρίνουμε κι από το αποτέλεσμα των εκλογών) ,αλλά τώρα δείχνει να έρχεται απειλητικά προς τα πάνω του εν είδει μπούμερανγκ, αφού κατά πάσα πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος αν ξαναγίνουν εκλογές και θα κληθεί να κυβερνήσει με αυτή τη θέση: «μέσα στο € , έξω από το Μνημόνιο».
    Προφανώς και κάτι τέτοιο δε γίνεται και ο Αλέξης το ξέρει καλά. Γι’αυτό κι αρχίζει σιγά-σιγά να αφήνει περιθώρια και για «έξοδο». Αυτό ,κατ’εμέ, είναι θετικό. Θα μπορούσε να τελειώνει με αυτό το παραμύθι μια και έξω και να πει τίμια στον κόσμο «κοιτάξτε να δείτε, δεν προχωράει το πράμα μέσα στο €, το € ΕΙΝΑΙ η κρίση». Εκτιμώ πως δε θα το κάνει. Εκτιμώ όμως, επίσης, πως θα πιεστεί πολύ και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ (ιδίως από τις πιο αριστερές συνιστώσες) να ανοίξει τα χαρτιά του για την «επόμενη μέρα». Κι αυτό θετικό θα είναι και έτσι πρέπει να γίνει αν θέλουμε να αποφύγουμε σοσιαλδημοκρατικές φανφάρες και ξαναζεσταμένες κυβερνήσεις τύπου ΠΑΣΟΚ ’81.
    Βέβαια, ας έχουμε καλά στο νου μας δυο πράματα:

    1. Είναι πολύ διαφορετικό να *φυγεις* από το € και πολύ διαφορετικό το να σε *διώξουν*. Προφανώς και το δεύτερο θα είναι πολύ πιο επώδυνο
    .
    2. Ο ΣΥΝ έχει απολέσει τον ριζοσπαστικό κι επαναστατικό του λόγο εδώ και πολύ καιρό. Πρέπει να καταλάβουμε καλά πως για οποιαδήποτε ανατροπή χρειάζεται ενεργό κίνημα από τα κάτω, όχι διαβουλεύσεις στους διαδρόμους και στα γραφεία από τις «ηγεσίες». Αυτή η αστικοδημοκρατίλα που αποπνέει όλο αυτό το «κάνω επαφές για να βρω συμμάχους» μόνο δεξιά αντανακλαστικά καταδεικνύει… Ήρθε η ώρα να μιλήσει επιτέλους η βάση, να μιλήσουν τα κινήματα. Αλλιώς όσο συνεχίζουν κάποιοι να παίζουν τις κουμπάρες στους διαδρόμους, τόσο θα απομακρύνεται ο στόχος για την μάχιμη πολιτική στους δρόμους…

    ΥΓ: Για τον Λαφαζάνη διαφωνώ κάθετα. Τον Στρατούλη βάλτε τον και σε ντουλάπα, δε με νοιάζει… 😛

  6. Giannis SP says :

    gt na mpei sto mpaoulo o stratoulhs? ki to na ginese praktikos gt apotelei logo oti xaneis tn rizospastikothta s

  7. skilisiamera says :

    Αρκετά εύστοχο κείμενο το οποίο με βρίσκει σύμφωνο. Τώρα χρειάζονται αλήθειες και λόγια σταράτα κάτι που σημαίνει σύγκρουση και ρήξη όπως λες, με όλους και όλα. Άραγε είναι έτοιμος;

  8. lascapigliata says :

    Τί πρόβλημα έχει ο Στρατούλης; Αφού όποιος και να τα πει πάλι θα τον παραποιήσουν.
    Αυτός μίλαγε για κρατικοποίηση τραπεζών, και αυτοί άκουσαν «οι γκομμουνιστές θα μας φάνε τις καταθέσεις».

  9. Γαλαξιάρχης (Zaphod) says :

    Ο Αλέξης δεν με διαβάζει. Χαχαχαχα

    (μόλις άκουσα την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα – σαν ομιλία απονομής Όσκαρ ήταν)

  10. Πέτρος Δ. says :

    + ΑΟΖ και μαζί σας, βάλε και εμένα μέσα (για τον Λαφαζάνη ας είμαστε προσεκτικότεροι…)

  11. compasso says :

    για τον Λαφαζάνη θα διαφωνήσω και εγώ. Ευτυχώς που υπάρχει και αυτός. Στην ουσία έχω δύο ειλικρινείς ενστάσεις. Η πρώτη είναι ότι ξεχνάς ( δε το λέω ως μομφή) ότι ό,τι και να θέλει να κάνει ο Τσίπρας, αν κ εφόσον θέλει, δε πρόκειται να συμβεί αν δεν υπάρχει λαικό κίνημα στους δρόμους να τον στηρίζει-ελέγχει. Η δεύτερη είναι η στάση σου απέναντι στο ΚΚΕ. Καταλαβαίνω τα χιλιάδες αμαρτήματα αλλά δεν μπορεί ούτε να ξεχνάμε τη συνεπή του δράση στο συνδικαλιστικό κίνημα και επίσης η επίθεση εναντίον του, δε νομίζω ότι βοηθάει κάπου.

  12. khpos says :

    Κατά σειρά, μερικές σημειώσεις για το παραπάνω κείμενο αλλά και γενικότερες σκέψεις.
    Το νόημα του κειμένου καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου που βλέπει και ερμηνεύει την άνοδο της αριστεράς.
    Δυο παράγραφοι του υπάρχοντος κειμένου είναι ταυτόχρονα θέματα τόσο πολυσυζητημένα όσο και συγκεχυμένα.
    Το πρώτο θέμα είναι αφορά τη συζήτηση με τον κομματικό μηχανισμό του ΚΚΕ. Θα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή. Ο κόσμος του ΚΚΕ δεν είναι απλά ποσοστό. Είναι ένα κομμάτι της αριστεράς που θα πρέπει να πιέσει της γραφειοκρατικές γραμμές του κόμματος προς την συσπείρωση και όχι την διάσπαση. Προς την ίδια κατεύθυνση θα πρέπει να στραφεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναί πολύ σημαντικότερος ο ρόλος της αριστεράς στην δεδομένη συγκυρία που θα πρέπει να αφήσει κατά μέρους της ελιτιστικές εσωκομματικές διαφορές, γιατί αλλιώς θα βαδίσει στον ήδη χαραγμένο μονόδρομο της επιστροφής, που βάδισαν ο δικομματισμός και η σοσιαλδημοκρατία.
    Η δεύτερη τοποθέτηση μου αφορά το ερώτημα που ταλαντεύει το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας. Το θέμα Ευρώ και η στάση που θα πρέπει να κρατηθεί απέναντι σε αυτό.Άρχικά θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τα ερωτήματα του αν ήταν καλό που η Ελλάδα μπήκε στο Ευρώ με τον αν είναι καλό να φύγουμε από αυτό. Το Κακώς η Ελλάδα μπήκε στο Ευρώ δεν χρήζει και ιδιαίτερης ανάλυσης αφού τα αποτελέσματα είναι ακόμη και «μακροσκοπικά» εμφανή. Το αν θα κρατήσουμε όμως το υπάρχον νόμισμα θα πρέπει να εξηγηθεί λαμβάνοντας υπόψιν παραμέτρους του τώρα και όχι του παρελθόντος. Το σημαντικότερο κριτήριο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν είναι η αύξηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων στρωμάτων και όχι του κεφαλαίου. Αν αυτή την στιγμή επιστρέψουμε στην δραχμή αυτό σίγουρα θα γίνει με την υποτίμηση του νέου μας νομίσματος.Δηλαδή η ισοτιμία που εξισώθηκε το ευρώ όταν διαδέχτηκε την δραχμή δεν θα είναι ίδια με αυτή που θα διαδεχτεί η δραχμή το ευρώ. Ξέροντας πως η Ελλάδα είναι μια πλούσια και προηγμένη χώρα (33η με βάση την κατάταξη του Δ.Ν.Τ)*.
    Αυτό σημαίνει πως σε μία ευρωπαϊκή οικονομία όπως είναι αυτή που η Ελλάδα εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των προ ιόντων της, το προ ιόν της θα υποτιμηθεί οικονομικά. Επίσης η ευνοημένη αστική τάξη, θα βγάλει τα κεφάλαια του στο εξωτερικό ούτως ώστε να διατηρηθεί η σημερινή τους αγοραστική αξία. Οι υπόλοιποι είναι αυτοί που λειτουργούν στην εσωτερική αγορά με μηδενικό πλέον κέρδος και κατά βάση χρεωστικά δηλαδή οι εργαζόμενες τάξεις. Αυτό από μόνο του κιόλας θα δημιουργήσει μια βίαιη ανακατανομή του πλούτου που φυσικά θα είναι κατά μας. Επίσης στην πρόπτωση που η επόμενες κυβέρνησης δεν κάνουν διαγραφή του χρέους, θα γίνει επιδείνωση της κρίσης χρέους αφού αυτό είναι σε Ευρώ. Το χρέος που θα πρέπει να αποπληρωθεί από τις εργαζόμενες τάξεις θα δημιουργήσει δυσμενής εργατικές συνθήκες για αυτές, με ελαχιστοποίηση του κόστους εργασίας, αύξηση του χρόνου εργασίας κτλ.
    *Οικονομική κρίση και Αριστερά: μια συνέντευξη του μπλογκ aformi με τον Γιάννη Μηλιό και τον Σπύρο Λαπατσιώρα

    Υ.Γ. Αν υπάρξει υπόνοια ξεπουλήματος Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ να είστε σίγουροι πως το μέλλον σας θα είναι μακράν χειρότερο από αυτό των πρώην κυβερνώντων, γιατί σε αυτούς δεν είχαμε εναποθέσει καμία ελπίδα.Ήμασταν σίγουροι για το ποιόν τους.

    Υ.Γ. 2 Η εκλογές από μόνες τους δεν λύνουν κανένα προβλημά.Μόνο δημιουργούν. Οι δρόμοι πρέπει να είναι το σημείο έκφρασης και συνδιαλλαγής μας και όχι το κοινοβούλιο.

Σχολίασε άφοβα...